De siste årene har store dokumentlekkasjer som Lux Leaks, Swiss Leaks, Panama Papers og Paradise Papers avdekket hvordan noen av de med mest ressurser unngår eller minimerer sin skattebetaling. Ved hver store avsløring gjentar historien seg: Skrikende overskrifter, aktører som forklarer og bortforklarer, politikere som går i bresjen for moralsk fordømmelse. Og så blir det gjerne stille.

Sammen har vi fulgt denne utviklingen fra Stortinget. Selv fra landets lovgivende forsamling er det lett å møte utviklingen med maktesløshet. Mange har sagt at de ønsker å gjøre noe med problemet, men… det følger alltid med et men. Budskapet er gjerne at vi må vente på internasjonale avtaler og initiativer for å få til noe som monner.

Om jeg går på grønt lys og ikke på rødt: Da kan ikke du komme og si «du blir bøtelagt uansett fordi det var umoralsk å gå på grønt».

Disse ordene er hentet fra Göran Grosskopf, skatteprofessoren som har hatt flere sentrale posisjoner i Ikea, og som har forsvart selskapet mot kritikk av selskapets skattearrangementer. Vi vil ta disse selskapene på ordet: Hvordan kan vi gi flernasjonale selskapers bruk av skatteparadis et tydelig rødt lys?

Flyttingen av store summer fra Norge til lavskattland er et problem norske politikere har gjort for lite for å stoppe. Derfor mente vi det var behov for en bok som skisserer konkrete, gjennomførbare løsninger, også her i Norge.

Vi har 16 forslag til ny politikk. På denne nettsiden vil vi dele våre analyser og holde dere oppdatert på hva som rører seg på dette feltet i Norge og internasjonalt. Følg oss gjerne!

Boka lanseres på Cappelen Damm torsdag 29. august kl. 18.00. Informasjon om arrangementet finner du her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s